Saobraćajna infrastruktura

saobracaj1Područje regiona je isprepletano gustom mrežom međunarodnih, regionalnih i lokalnih puteva. Najznačajnija putna saobraćajnica na teritoriji je međunarodni autoput E-75, koji se na teritoriji severno od Niša račva na autoput E-75 koji vodi ka Soluni i Atini i međunarodni put E-80 koji vodi ka Sofiji. Osim Koridora X, od posebnog značaja za region su i međunarodni put E-771 Niš-Svrljig-Zaječar-Negotin-Kladovo-Turnu Severin, regionalni put M-25 Niš-Prokuplje-Kuršumlija-Podujevo-Priština, kao i regionalni put M-9 Pirot-Babušnica-Vlasotince-Leskovac-Lebane-Priština.
Ukupna dužina državnih puteva na području regiona iznosi 1315,60 km. Dužina državnih puteva prvog reda iznosi 451,20 km, od čega je dužina autoputeva 182,00 km. Dužina državnih puteva drugog reda iznosi 864,40 km.

Železnička infrastruktura

Na teritoriji regiona nalaze se dve bitne raskrsnice: Jednu predstavlja grad Niš, gde se pruga Beograd– Niš, sa oznakom 70, razdvaja na pružne pravce Niš-Svrljig-Zaječar-Pristanište Prahovo sa oznakom 75, Niš-Pirot-Granica sa Republikom Bugarskom sa oznakom 80, kao i pružni pravac Niš-Doljevac-Leskovac-Preševo-Državna granica sa Makedonijom sa oznakom 90. Drugu bitnu raskrsnicu predstavlja Doljevac u kome se iz magistralnog pružnog pravca 90 izdvaja pružni pravac Doljevac-Kastrat-Kosovo Polje sa oznakom 85. Dakle, na regionu postoje tri magistalna pravca 70,80 i 90 koji pripadaju Koridoru X, i dva regionalna 75 i 85 koji povezuju region sa istočnom Srbijom, odnosno sa Kosovom. Pruga Niš-Beograd, oznaka 90, je na celoj teritoriji nišavskog okruga dvokolosečna i elektrificirana, mada je elektrotehnička oprema dotrajala i potrebna je rekonstrukcija. Prema strateškom planu izgradnje Koridora X, na ovoj deonici treba biti uloženo 1,073 milijardi eura.

Aerodrom „Konstantin Veliki“

saobracaj2Vazdušni saobraćaj odvija se preko aerodroma Konstatin Veliki, koji se nalazi 4 km od centra Niša. Aerodrom se nalazi u zoni sa veoma povoljnim vremenskim uslovima tokom cele godine, sa malim brojem maglovitih i snežnih dana, tako da je u proteklom periodu korišćen kao alternativni aerodrom za aerodrome u Prištini, Podgorici, Beogradu, Tivtu, Ohridu, Skoplju i Sofiji. Aerodrom su za redovne i čarter letove i alternativna sletanja koristile kompanije: JAT, Montenegro Airlines, Aviogenex, Macedonian Airline, Balkan, Tea, Crossair, Deutche BA, Lufthansa, Thomson i dr. Trenutno postoji svakodnevna redovna linija Niš – Podgorica, koju saobraća Montenegro Airlines, koja sa presedanjem u Podgorici, omogućuje vezu iz Niša sa preko 16 destinacija u Evropi. Aerodrom Konstantin Veliki se nalazi na nadmorskoj visini od 197 m. Aerodrom je izgrađen 1986. godine, a tokom 2003. je izvršena rekonstrukcija poletno-sletne staze i ugradnja sistema svetlosnog obeležavanja. Poletno-sletna staza je dužine 2500 m, širine 45 m, pored koje se nalazi platforma dimenzija 275 x 100 m, kao i rulna staza širine 25 m. Na platformi postoji 4 obeleženih parking pozicija za avione. Ukupan kapacitet aerodroma u vanrednim situacijama je 20 vazduhoplova.

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes